Kurš gan reizēm nav pircis nelielās ēstuvītēs vai pat ielu bodītēs belašus – tie liekas tik garšīgi un aromātiski, ka ir grūti tiem pretoties. Bet, izrādās, ka tādus un pat vēl labākus var pagatavot mājās.
Protams, ir jāņem vērā daži ieteikumi un jāseko līdzi precīzai pagatavošanas receptei, tomēr, ja to darīsiet un uzmanīgi to lasīsiet, jums izdosies visgaršīgākie belaši, kādus jebkad esat ēduši. Turklāt jums nebūs jāšaubās par produktu kvalitāti, kas tajos izmantoti – visu būsiet pirkuši paši!
Šī ir klasiska belašu recepte, kas nevar neizdoties – vienīgais nosacījums, “soli pa solim” jāseko līdzi tam, kas zemāk būs rakstīts.
Sastāvdaļas:
Malta gaļa (liellopa gaļa + cūkgaļa) — 800 grami
Sīpoli — 2 gab.
Citrona sula — 2 ēdamk.
Sāls — pēc garšas
Svaigi malti pipari — pēc garšas
Augu eļļa — 0,5 ēdamkarotes
Rauga mīklai:
Piens 2,5% — 375 ml
Sausais raugs — 1 paciņa
Milti — 650 grami
Sāls — 1 tējkarote
Cukurs — 1 tējkarote
Gatavošana:
1. Mīklas pagatavošanai lielā bļodā izšķīdina sauso raugu siltā pienā kopā ar cukuru. Pievieno nedaudz miltus un visu samaisa — mīklai jāiegūst krējuma konsistence. Pēc tam bļodu pārklāj ar dvieli un liek to siltā vietā, lai mīkla uzrūgtu (ja gribat, lai viss izdodas ātrāk, var likt mīklu cepeškrāsnī uz viszemāko temperatūru).
2. Kad mīkla palielināsies apjomā un sāks “burbuļot”, pievienojiet tai izkausētu sviestu un sāli. Lieciet klāt caur sietu izsijātus miltus un samīciet mīklu. Pēc tam atkal pārklājiet bļodu ar dvieli un novietojiet siltā vietā uz vēl 1 stundu. Mīklai jāpalielinās divkārt.
3. Tikmēr sagatavojiet pildījumu. Smalki sasmalciniet sīpolu, sajauciet ar maltu gaļu. Pievienojiet sāli un piparus un labi visu samīciet. Pielejiet aukstu ūdeni un citrona sulu, atkal labi samīciet.
4. Pēc tam uzrūgušo mīklu vēlreiz izmīciet un sadaliet nelielos gabaliņos, kas ir nedaudz lielāki par valriekstu. Uz miltiem pārkaisītas virsmas izrullējiet vairākas bumbiņas aptuveni 0,3 cm biezos plācenīšos.
Lasi vēl: Tiek izziņoti brīnišķīgi jaunumi saistībā ar režisora Ginta Zilbaloža filmiņu “Straume”
5. Uz katra plācenīša pa vidu uzlieciet maltās gaļas sagatavoto masu. Paceliet plācenīša malas un saspiediet tā, lai augšā tas izskatītos kā maiss, kam aizspiests gals.
6. Tad, kad pirmie belaši ir gatavi, pārklājiet tos ar pārtikas plēvi un pagatavojiet jaunus, līdz beigsies mīkla. Pēc tam visos belašos ar nazi vai karotītes galiņu uztaisīt nelielu caurumiņu pa vidu.
7. Tad pannā ar augstām malām uzkarsējiet augu eļļu — ielejiet tik daudz, lai virs virsmas būtu aptuveni 1 cm eļļas. Ielieciet belašu uzkarsētā eļļā ar caurumiņu uz leju un cepiet, līdz tie kļūst zeltainā krāsā.
8. Ja belaši pārāk ātri kļūst tumši, samaziniet karstumu. Apgrieziet belašus otrādi un apcepiet no otras puses, pēc tam izlieciet uz šķīvja, uz kura izklāti papīra dvieļi, lai notek liekā eļļa.
Labu apetīti!